Ohjelman sisältöä

Luokka

      public class Hei {
  
      }
    

Katso esimerkkiä. Se on nyt ihan oikeaa Java-ohjelmointikieltä. Todellakin, siinä on tunnistettavia englanninkielen sanoja sekä yksi sana suomeksi. Tässä vaiheessa ei tarvitse ymmärtää, mitä tuolla täsmällisesti tarkoitetaan. Sen verran kuitenkin, että Javassa kaikki ohjelmateksti kirjoitetaan luokkien sisään. Yksi syy tähän on, että luokkien nimet kertovat, minkälaista ohjelmakoodia luokat sisältävät. Arkielämässä esimerkiksi kouluissa on eri luokkahuoneita eri tarkoituksiin: tiedät, että jos haluat löytää tietokoneen, sinun kannattaa etsiä ATK-luokkaa ja kuvaamataitoon taas on ihan oma luokkansa.

Kuva luokkahuoneista

Esimerkissä aaltosulut toimivat luokan "seininä" ja niinpä kaikki ohjelmakoodi pitää kirjoittaa sulkujen väliin. Voit tässä vaiheessa ajatella, että esimerkissä määrittely "public class Hei" tarkoittaa sitä, että aaltosulkujen sisälle on kirjoitettu ohjelma, jonka nimi on Hei. Ohjelman nimi pitää olla sama kuin tiedoston nimi, jossa ohjelma on. Niinpä esimerkkiohjelma Hei on tallennettava tiedostoon Hei.java.


Main-metodi

Laitetaanpa ohjelmaan sisältöä:

      public class Hei {
        public static void main(String[] args) {
    
        }
      }
    

Tuo uusi rivi aaltosulkuineen on ohjelman pääohjelmametodi. Se on aina oltava juuri tuollaisena luokan sisällä, jotta ohjelmaa voisi suorittaa. Tässä vaiheessa ei tarvitse ymmärtää, mitä uusi rivi täsmälleen tarkoittaa. Voit ajatella, että se kertoo tietokoneelle, mistä kohtaa luokkaa ohjelman käskyjen lukeminen aloitetaan.

Kuten huomaat, tässäkin määrittelyssä on kaarisulut {}. Arvaat varmaan, että niiden väliin lisätään kohta ohjelman varsinaiset käskyt. Esimerkissä on nyt siis luokka, jonka sisällä on pääohjelmametodi. Koska pääohjelmametodi on luokan sisällä, pääohjelman alue sisennetään kokonaisuudessaan, jotta sisäkkäinen rakenne olisi heti havaittavissa.


Käskyt

      public class Hei {
        public static void main(String[] args) {
          System.out.println("Hei kaikille!!!");
        }
      }
    

Nyt lisättiin ensimmäinen rivi pääohjelmametodin sisälle. Huomaat, että sekin on sisennetty. Nyt esimerkissä on siis luokka, joka sisältää pääohjelmametodin ja tuo pääohjelmametodi sisältää yhden käskyn.

Valitettavasti Java-ohjelmointikielessä monet käskyt ovat pitkiä ja vaikean näköisiä mutta tässä vaiheessa sinun ei tarvitse muistaa niitä ulkoa ja tuo käsky on varmasti tämän kurssin pisin. Saat selville, mitä tuo ohjelma tekee, kun suoritat ohjelman seuraavassa luvussa.

Kun katsot käskyä oikein tarkasti, huomaat että käskyn perässä on puolipiste. Ohjelmointikielissä on mahdollista antaa hieman monimutkaisempia käskyjä lisäämällä esimerkiksi ehtoja käskyn suoritukselle. Tällöin syntyy lause, joka päätetään puolipisteeseen, aivan kuten suomenkielessä lauseet päättyvät pisteeseen. Tässä tapauksessa tuo käsky muodostaa yksinään yhden lauseen. Lauseen käsite tulee ajankohtaiseksi sijoitusten ja ehtolauseiden yhteydessä, jotka käsitellään myöhemmin.

Luokka voi sisältää pääohjelman ja käskyjen lisäksi muuttujia, vakioita ja kommentteja, joita käsitellään myöhemmin tarkemmin.