Tehtäväehdotuksia

Tuntitehtäviä

Yksi tehtävä voisi olla jonkin juuri tällä hetkellä matematiikassa kotitehtävänä olevan laskun laskeminen Javaa hyväksi käyttäen.

Laskeminen numeroilla

  1. Katso ohjelmaa Lausekkeita.java.
    1. Arvaa mitä, laskuista tulee tuloksiksi. Tarkista arvauksesi suorittamalla ohjelma. Arvasitko oikein?
    2. Tee itsellesi selväksi kaikkien ohjelman sijoituslauseissa esiintyvien numeroarvojen tyypit, siis minkä tyyppisiin muuttujiin voisit kunkin numeron sijoittaa?
    3. Tiedätkö, mitä jäännösjako tarkoittaa? Jäännösjaon merkki on %. Ota selvää kaikista sinulle ennestään tuntemattomista laskuista.
    4. Tarkastele lausekkeita 4 ja 5. Miten ihmeessä niistä voi tulla eri tulos, vaikka molemmissa suoritetaan jakolasku samoille luvuille?
    5. Miksi lauseke5 on määritelty eri tyyppiseksi kuin muut lausekkeet?
    6. Miksi et voi pelkästään korvata esim. laskussa 3 + 2 lukua 2 luvulla 2.0, vaikka nehän ovat käytännössä sama luku? Mitä sinun on korvaamisen lisäksi tehtävä?
    7. Muuttele ohjelmaa mielesi mukaan ja tutki, minkälaisia laskuja pystyt tekemään. Voit käyttää sulkuja määräämään laskujärjestystä, kuten matematiikassa olet oppinut. Vertailkaa keksimiänne laskuja kavereitten kanssa. Kuka on onnistunut tekemään vaikeimman laskun?

Laskeminen muuttujilla

Pelkästään numeroilla laskemista on ohjelmoinnissa yleensä todella vähän, jos ollenkaan. Muuttujien avulla laskemista sen sijaan on lähes jokaisessa oikeassa ohjelmassa.

  1. Virtasen perheen kirjahyllyssä on pieniä, keskikokoisia ja isoja kirjoja. Tutki ohjelmaa Kirjat.java. Se ratkaisee kirjojen määrät, kun pienten kirjojen sivujen lukumäärä tiedetään.
    1. Käännä ja suorita ohjelma. Kokeile antaa eri arvoja pienten kirjojen lukumääräksi (ensimmäinen sijoituslause). Huomaat, että ohjelman antamat kirjojen määrät vastaavat aina tehtävänantoa.
    2. Selvitä itsellesi, miten ja miksi ohjelma toimii: käy läpi ohjelman kolme sijoituslausetta ja katso, mitä niissä lasketaan, minne tulos sijoitetaan ja mitä tietoja laskemiseen tarvitaan.
    3. Voitaisiinko sijoituslauseiden järjestystä muuttaa? Miksi?
    4. Voitko muuttaa sijoituslauseissa olevia kertoimia 2 ja 3 ilman, että ohjelman antamat tulokset muuttuvat?
  2. Muuta ohjelmaa Kirjat.java siten, että se laskee Laaksosten perheen kirjahyllyssä olevien kirjojen sivujen lukumäärät: Laaksosen perheen kirjahyllyssä on hyvin pieniä runokirjoja, vähän isompia romaaneja, varsin isoja keittokirjoja ja todella järkälemäisiä tietosanakirjoja:
  3. Anni, Teija, Mervi ja Vilma ovat kavereita.
    1. Laadi Java-ohjelma Kaverit.java, joka tulostaa kavereiden iät ruudulle. Käytä sopivia muuttujia.
    2. Muunna tekemääsi ohjelmaa siten, että Vilma onkin 15-vuotias. Toimiiko ohjelmasi edelleen oikein?

Kotitehtäviä

  1. Mistä seikoista tiedät, mitä tyyppiä (kokonaisluku vai desimaaliluku) laskun tulos on? Miten tämä tieto vaikuttaa sen muuttujan määrittelyyn, johon laskun tuloksen sijoitat?
  2. Mistä seikoista Javan jakolaskun tulos riippuu?
  3. Miksi Javassa laskut ja sijoituslauseet päättyvät puolipisteeseen?
  4. Mitä vaihtoehtoja sinulla on saada laskun tulos tulostettua ruudulle?
  5. Mikä on jakojäännös?
  6. Miten saat Java-ohjelmassa selville jakolaskun tuloksen kokonaisosan?
  7. Mitä hyötyä on muuttujien käyttämisestä laskuissa?
  8. Piirrä kaaviokuva, joka esittää tunnilla tekemäsi ohjelman Kaverit.java sijoitukset. Esitä muuttujat laatikkoina.